Tryffeli on maailman kallein ruokasieni – sitä voi löytää myös Suomen metsistä

Tryffeli on hienostuneen makunsa ja korkean hintansa vuoksi yksi ruokamaailman arvostetuimmista ruokasienistä. Maan alla lymyäviä tryffeleitä voi löytää myös Suomesta. Lue tästä neljä kiinnostavaa asiaa tryffeleistä sekä vinkit, kuinka hyödynnät tryffeliä ruoanlaitossa.

03.12.2021 | teksti Ella Pesonen | kuva Adobe Stock

1. Tryffelit voivat maksaa kilohinnaltaan jopa tuhansia euroja

Tryffelit ovat aromikkaita ja himoittuja ruokasieniä. Niitä on kutsuttu jopa ruokamaailman timanteiksi. Nimitys viittaa myös siihen, että sienten hinta on korkea.

Tryffelit kasvavat maan alla sekä luonnonvaraisina että viljeltyinä. Luonnonvaraisia sieniä voi olla haastavampi löytää maastosta, ja viljely taas on pitkäjänteistä hommaa: uudella tarhalla tryffelisatoa saattaa joutua odottamaan jopa 5–10 vuotta.

Lajikkeita on lukuisia erilaisia. Yleensä tryffelit ne voidaan jakaa karkeasti mustiin ja valkoisiin.

Arvostetuimmat lajikkeet, kuten Pohjois-Italian Alban kaupungista tulevat valkoiset tryffelit, voivat maksaa kilohinnaltaan jopa 3000 euroa. Alban tryffeleitä ei ole yrityksistä huolimatta onnistuttu viljelemään.

Euroopassa yleisin on Burgundin tryffeli. Sen kilohinta on noin 300–600 euron luokkaa.

Suomen tiettävästi suurin tryffeli löydettiin vuonna 2020 varsinaissuomalaiselta tryffelitarhalta, ja se painoi 424 grammaa. Tryffelin myyntihinta oli 2000 euroa.

2. Suomessakin on tryffelitarhoja – yksi perustettiin presidentin kesäasunnolle Kultarantaan

Italia, Ranska ja Espanja ovat tryffeleiden kärkituottajamaita, mutta Suomessakin viljellään tryffeleitä.

Ensimmäiset tryffelitarhat perustettiin Suomeen vuonna 2006. Maamme suurin tryffelitarha sijaitsee tänä päivänä Itä-Suomessa Juvan Tryffelikeskuksessa. Keskuksessa työskentelee myös tutkijoita, jotka tutkivat sieniä sekä kehittävät niiden viljelytekniikkaa.

Juvan Tryffelikeskus on perustanut lukuisia tryffelitarhoja, joista yksi on perustettu muun muassa Suomen presidentin kesäasunnolle Kultarantaan.

3. Tryffeleitä lymyää myös suomalaisissa metsissä

Luonnonvaraisia tryffeleitä on löydetty eri puolelta Suomea. Syötäväksi kerätään yleisimmin pohjantryffeliä. Sen tunnistaa marmorikuvioisesta sisuksesta, kun sienen halkaisee.

Lisäksi Suomessa kasvaa tryffeleitä muistuttavia maasieniä, kuten maahikkaita, jotka eivät ole kuitenkaan syöntikelpoisia.

Myöhäinen syksy on Suomessa parasta tryffeliaikaa. Tryffelit viihtyvät yleensä sekametsissä, mieluiten tammien juurilla. Tryffelit kasvavat noin 5–30 senttimetrin syvyydessä ja elävät puiden kanssa symbioosissa muodostaen puunjuurien kanssa sienijuurta.

Koska tryffelit kasvavat maan uumenissa, käytetään niiden etsimisessä usein apuna koiria ja niiden tarkkaa hajuaistia. Tryffeleissä on voimakas, tunnistettava tuoksu.

4. Tuoreena, öljynä, tahnana ja sipseinä – näin käytät tryffeliä ruoanlaitossa

Maultaan tryffeli on aromikas ja umaminen. Sienet ovat parhaimmillaan tuoreena, koska aromi alkaa haihtua heti, kun sieni on poimittu.

Pääsääntöisesti valkoiset tryffelit eivät kestä kuumentamista, sillä se heikentää niiden aromia. Mustat sen sijaan kestävät sitä paremmin.

Tuoretta tryffelisientä voi höylätä lastuina risottoon, pastaan, munakkaaseen tai paahtoleivälle. Ovatpa huippukokit ripotelleet lastuja jopa perunamuussiin, hodarin väliin kuin poppareidenkin päälle!

Tryffelistä valmistetaan myös maukasta voita ja öljyä. Tryffelivoi sopii esimerkiksi risottoon tai pihvin päälle, ja öljyä voi pirskottaa uunikasviksiin tai kuuman pasta-annoksen tai pitsan pinnalle.

Erä hienostuneita tryffelituotteita saapuu valikoituihin Lidl-myymälöihin 9.12. alkaen! Tutustu tuotteisiin ja katso lista myymälöistä osoitteesta lidl.fi/tryffelijuhla.