Meri-Tuuli Väntsin 10 vinkkiä – näin kokoat jouluisen herkkulautasen

Lidlin tähtikokki Meri-Tuuli Väntsi vinkkaa, miten kokoat herkullisen maistelulautasen juhlapöytään.

15.11.2021 | teksti Meri-Tuuli Väntsi | kuva Kreetta Järvenpää

1. Juustot ensin

Kokoa lautanen asettamalla sille aina ensin juustot ja ryhmittelemällä sitten leikkeleet ja makkarat väleihin. Viimeistele lopuksi täyttämällä tyhjät välit marjoilla, hedelmillä, pähkinöillä, sipseillä ja säilykeherkuilla, kuten oliiveilla.

2. Valmiit suupalat


Jos vieraita on paljon, tee valmiita suupaloja, jotta napostelu on helpompaa. Voit leikitellä erilaisilla muodoilla leikkaamalla yhden juuston viipaleiksi ja toisen tangoiksi. Leikkeleet voit kääriä rulliksi tai ruusukkeiksi taikka taitella tyynyiksi.

3. Panosta runsauteen


Tee lautasesta mahdollisimman runsas. Näin varmistat, että herkkulautanen näyttää hyvältä sittenkin, kun siitä on jo käyty napsimassa. Älä arastele lisätä lautaselle värejä ja vaihtoehtoja.

4. Huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua

Nosta leikkeleet ja juustot noin tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta niiden maut ehtivät avautua. Tämäntyyppiset makupalat eivät ole parhaimmillaan jääkaappikylminä.

5. Viimeistele hetki ennen tarjoilua


Lisää hedelmät ja muut herkut juuri ennen tarjoilua, jotta ne eivät ehdi tummua, vettyä tai nahistua liikaa. Lisää pähkinät ja sipsit vasta pöydässä, jotta ne eivät tipu kyydistä, kun kannat kukkurallisen herkkulautasen vieraiden eteen.

6. Kokoa yhdessä muiden kanssa


Herkkulautasen voi koota ja valmistella myös yhdessä vieraiden kanssa. Pyydä jokaista vierasta tuomaan yksi juusto ja yksi leikkele tai makkara. Hanki itse muut herkut ja koristeet. Rakentakaa herkkulautanen yhteistyössä rupattelun ohessa.

7. Nimeä maistiaiset


Voit nimikoida maistiaiset hammastikkuihin kiinnitetyillä lapuilla. Voit myös keksiä tuotteille aivan uudet, juhlan teemaan sopivat nimet, jotka herättävät uudella tavalla vieraiden kiinnostuksen.

8. Valitse tuotteet, jotka kestävät huoneenlämmössä


Jouluinen herkkulautanen ja kiireettömyys kuuluvat yhteen. Valitse tuotteita, jotka pysyvät pitkään tarjoilukelpoisina. Vältä sulavia, helposti kuivuvia tai huoneenlämmössä väriään muuttavia tuotteita.

9. Luovuutta kattaukseen


Lautasen lisäksi tarjoilualusta voi olla myös suurehko lauta, kori, tarjotin tai reunoiltaan koristeltu ja leivinpaperilla päällystetty uunipelti. Herkkulautasen ympärille voit tuoda havunoksia, kuusenkoristelunauhaa, jouluvaloja, kukan terälehtiä, tuikkuja tai glitterillä koristeltuja käpyjä.

10. Kokeile kalaversiota


Voit myös luoda kalalautasen käyttäen ihania graavilohia, sillejä ja esimerkiksi valmiita lohi- ja rapuviettelyksiä. Älä kuitenkaan sekoita kalalautaselle juustoja tai leikkeleitä. Jos teet kalalautasen, asettele tarjoilulautaselle kalat ja muut merenelävät mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa ja pidä kalalautanen kylmässä h-hetkeen saakka. Lisää leipä, voileipäkeksit, ruisnapit ja vihannekset vasta juuri ennen tarjoilua.