Kalle ruokkii seitsemän lasta yksin – nappaa säästövinkit ja ideat arkiruokiin

Hämeenlinnalainen LVI-asentaja Kalle Väänänen ruokkii yksin monta suuta. Yh-isän parhaat säästövinkit ovat: tee itse perusruokia äläkä heitä ruokaa roskiin. Väänänen on laskenut, että ruokaostokset tulevat edullisimmaksi Lidlissä.

08.11.2021 | teksti Elina Vironen | kuva Kirsi-Marja Savola

Hämeenlinnalaisen Kalle Väänäsen perheen ruokailut näyttävät luvuissa tältä: maitoa kuluu kymmenen litraa päivässä. Leipää ostetaan viisi pakettia per kauppareissu. Keittoa tehdään kymmenen litran kattilassa.

Väänäsellä on seitsemän lapsensa yhteishuoltajuus. Miehen viisi 12–19-vuotiasta lasta ensimmäisestä liitosta asuvat isällään vakituisesti. 6- ja 8-vuotiaat muksut toisesta liitosta ovat Väänäsellä puolet ajasta.

Seitsemän lapsen isältä kysytään usein, miten yksi ihminen ehtii hoitaa kauppareissut, kokkailut, lasten kuskauksen harrastuksiin ja käydä vielä töissä.

”Ei tämä arki ole niin kummallista, kun siihen on tottunut ja kasvanut. Jos pystymetsästä pitäisi alkaa kokata näin monelle, niin kyllä silloin varmaan ajattelisi, että ei herranjumala”, Väänänen nauraa.

Ruoanlaittoa lasten kanssa ja mahdollisimman vähän eineksiä

Väänänen kokkaa arjessa usein keittoja, pastoja ja laatikkoruokia, joita on helppo valmistaa kerralla enemmän. Lasten lempiruokia ovat spagetti ja jauhelihakastike, siskonmakkarakeitto sekä perunamuusi ja makkarakastike. Välillä isä tekee kaksi ruokaa kerralla.

”Koetan ennakoida niin, että jääkaapissa olisi ainakin yksi valmis ruoka, jotta ei tarvitsisi ruveta ruoanlaittoon heti töistä tultua. Ensin hoidetaan läksyt ja kotiudutaan, sitten kokataan.”

Kun on kiire, lapset auttavat ruoanlaitossa; kuorivat perunat valmiiksi tai kipaisevat lähikauppaan hakemaan jauhelihaa.

”Pyrin ottamaan lapset mukaan ruoanlaittoon ja opetan perusjuttuja, kuten miten tehdään ruskeakastike. Näin he oppivat tulevaisuutta varten eivätkä ole riippuvaisia jonkun muun kokkailusta.”

Väänänen välttelee eineksiä, koska ei pidä niitä maukkaina tai terveellisinä. Silti arjen aikataulutus vaatii, että jääkaapissa on oltava aina muutama valmisateria, kuten lihaperunasoselaatikko tai lasagne.

”Meidän 17-vuotiaalle jääkiekkoilijalle pitää olla hätävarana jotain valmisruokaa, jos muut ovat syöneet kotiruoan loppuun. Poika treenaa välillä kaksikin kertaa päivässä ja syö kolme lämmintä ateriaa.”

Väänänen itse innostui muutama vuosi sitten treenaamisesta ja hankki ammattilaiselta sali- ja ruokaohjelman. Aina kun isä noudattaa ruokaohjelmaa, hän kokkaa itselleen eri ruoat kuin lapsille. Onneksi ruokaohjelman reseptit, kuten riisi ja kana tomaattikastikkeessa, ovat helppoja valmistaa ja vieläpä useammalle päivälle kerralla.

”Laitan ruokaa rasioihin ja otan välillä töihin evääksi.”

Leivonnaisten tuoksua vähintään joka toinen viikko

Ruoanlaitto on Väänäselle mieluisaa puuhaa. Hän tykkäsi jo lapsena kokata vanhemmilleen, ja mummon leivonnaiset ja kakut saivat pojan innostumaan leipomisesta.

Ammattikoulun LVI-asentajalinjalla opiskellessaan Väänänen valitsi leipurilinjan leipomo- ja jälkiruokakurssin valinnaisaineeksi.

”Olen yrittänyt jatkojalostaa innostusta ruoanlaittoon ja leivontaan lapsiinkin.”

Väänänen ja lapset leipovat yhdessä vähintään joka toinen viikko esimerkiksi marjapiirakoita, pullaa tai mokkapaloja. Itse isä leipoo mieluiten murotaikinapohjaisia juustokakkuja.

Bravuuriherkukseen Väänänen mainitsee pitsan uunipellillä. Se on lasten syntymäpäiväjuhlien suosikki. Hyvän pitsan perusta on tomaattikastikkeessa, jonka Väänänen keittää itse paseeratusta tomaatista. Täytevaihtoehtoja tehdään kaksi: kinkku-jauheliha-fetajuustotäyte ja tulisempi jalapeno-tomaattitäyte.

Suuret ruokaostokset tehdään Lidlissä

Väänäsen perhe tekee isommat ruokaostokset pääasiassa Lidlissä kolme kertaa viikossa. Tämä tarkoittaa neljää kassillista ruokaa per kauppareissu. Täydennyksiä haetaan tarvittaessa viiden sadan metrin päässä sijaitsevasta lähikaupasta.

”Olen sanonut lapsille, että aina kun käytte lähikaupassa, ostakaa kaksi maitoa kotiin. Maitoa kuluu kymmenen litraa päivässä.”

Kun Väänänen lähtee autolla Lidliin, muutama lapsista tulee aina mukaan kantoavuksi. Mukanaolijat saavat päättää, mitä huomenna syödään ja valita lempituotteitaan ostoskoriin.

”Apukädet saavat silloin tällöin myös limun tai energiajuoman.”

Ostoslistaa ei tarvita, sillä kaupassakäynti sujuu totutulla kaavalla. Ensin hevi-osastolle, josta mukaan lähtee muun muassa perunaa keittoihin ja laatikoihin, porkkanaa raasteeseen ja naposteltavaksi sekä kurkkua ja tomaattia leivän päälle ja salaattiin. Hedelmistä perheen suosikit ovat banaani, omena, mandariini ja viinirypäleet.

Tumma ja vaalea leipä jakavat lasten mielipiteet, joten leipäosastolta haetaan aina sekä ruis- että paahtoleipää.

Matka jatkuu kylmäaltaille, joista mukaan napataan punaista lihaa, kalaa ja kanaa. Maitotuotteista Väänäsille maistuvat maidon lisäksi piimä, kermajuusto ja tavallinen jugurtti.

”Lisäksi juotavia jugurtteja menee ainakin kymmenen kappaletta viikossa.”

Ruokaan kuluu noin 300 euroa viikossa – näin yh-isä säästää:

Kun suurperheessä eletään pääasiassa yhden vanhemman tuloilla, täytyy ruoan hintaan kiinnittää erityistä huomiota. Väänänen arvioi, että perheen isommat ruokaostokset kolme kertaa viikossa maksavat 80–100 euroa per kauppareissu. Tämä tarkoittaa 240–300 euron ruokakuluja viikossa, plus lähikaupasta ostettavat täydennykset.

Muutamia vuosia sitten Väänänen laski, missä kaupassa ruokaostokset on halvinta hoitaa ja päätyi laskelmissaan Lidliin.

Paras tapa säästää ruokakuluissa on kuitenkin kokata itse tavallista arkiruokaa ja välttää ruokahävikkiä. Väänäsen kotona tehtiin ryhtiliike hävikin suhteen vuosi sitten. Nyt ruokaa ei juuri mene roskiin.

”Jos edellispäivältä on jäänyt perunamuusia, teen sen kylkeen esimerkiksi nopean jauhelihakastikkeen. Tai jos perunoita on kuorittu liikaa, voin tehdä muusin lisäksi keiton siinä samalla.”

Ruokaostoksilla Väänänen harrastaa hintavertailua ja on opettanut lapsetkin siihen. Halvempia vaihtoehtoja ostetaan silloin, kun maussa ei huomaa eroa. Esimerkiksi kermajuustot ja valmisruoat maistuvat isän ja lasten mielestä samalta hinnasta ja brändistä riippumatta.

Poikkeus on ketsuppi, jota lapset laittaisivat mielellään kaikkiin ruokiin, ja joka isällekin maistuu.

”Halppisketsupit eivät taivu meikäläisen suuhun.”

Arkiruuat viikoksi – nappaa ideat!

Koostimme helpot ruokaideat maistuvaan arkeen. Näistä resepteistä saa iisisti isommankin satsin tuplaamalla ainesten määrän.

Maanantaille ehdotamme juustoista lohikiusausta.

Tiistaina tarjotaan kasviksia eli helposti valmistuvaa nyhtökaura-pastapataa.

Maissilla ja pavuilla höystetystä kanakeitosta riittää syötävää kahdellekin päivälle, ja keittoa on helppo kokata isollekin pesueelle.

Perjantain kunniaksi herkutellaan gratinoiduilla jauhelihatortilloilla.

Ostoskori

  • Fenkoli 200 g, 0,74 e

  • Valkosipuli 1oo g, 1,34 e

  • Sipuli 2 kpl, 1,09 e

  • Kirsikkatomaatti 500 g, 1,69 e

  • Paprika 400 g, 1,15 e

  • Basilika 1 ruukku, 1,39 e

  • Freshona tomaattipyre 1 prk, 0,63 e

  • Freshona tomaattimurska 1 prk, 0,24 e

  • Freshona Luomu mustapapu, 380 g, 0,89 e

  • Freshona valkoisia papuja tomaattikastikkeessa 400ml 0,60 e

  • Myllyn Paras Raketti-spagetti 1 pss, 0,38 e

  • Golden Sun riisi 1 pkt, 1,39 e

  • Snack Day tortillat 1 pkt, 1,09 e

  • Isokari savustettu kirjolohifileepala 250 g, 4,19 e

  • Nyhtökaura 1 pkt, 3,75 e

  • Reilu naudan jauheliha 400 g, 3,39 e

  • Kanamestari maustamattomat broilerin koipipalat 800 g, 2,25 e

  • Peruna-sipulisekoitus 700 g, 1,19 e

  • Freshona makea maissi, pakaste 450 g, 0,89 e

  • Pohjolan Meijeri voi 1 pkt, 2,69 e

  • Pohjolan Meijeri maustettu ruokakerma (juusto) 1 prk, 1,05 e

  • Pohjolan Meijeri täysmaito 1 l, 0,95 e e

  • Pohjolan Meijeri Tukkijätkä sulatejuusto 1 prk, 1,89 e

  • Milbona sulatejuusto, yrtti 1 prk, 1,35 e

  • Milbona emmentaljuustoraaste 1 pss, 3,39 e

Yhteensä: 39,60