Huippukokki Teemu Laurell: Kebab on erinomainen ruoka – näin teet itse kotona

Lidlin tähtikokki Teemu Laurell haluaa nostaa kebabin arvostusta. Suomen tyylikkäimmän kebab-ravintola Holy Dønerin isäntä vinkkaa, miten herkullinen kebab-annos syntyy kotona.

25.11.2021 | teksti Milja Haaksluoto | kuva Lidl

Kebab on pikaruokana suomalaisten suosikki, jota nautitaan lähiöissä ympäri maata. Paahdetun lihan, pita-leivän ja lisukkeiden ympärille rakentuneissa annoksissa on ainesta myös salonkikelpoiseksi ruokaelämykseksi.

Lidlin tähtikokki Teemu Laurell haluaa nostaa kebabin arvostusta: kyseessähän on aivan mahtavan herkullinen ja monipuolinen ruokalaji.

– Kaikilla on kebabiin jonkinlainen suhde, ja jokainen on maistanut sitä. Minua viehättää kebabissa kokonaisuus. Se ei ole vain lihaa, leipää ja kastiketta, vaan mukana pitää olla myös raikkaita elementtejä, kuten salaattia ja hyviä kasviksia, Laurell innostuu.

– Kebab on hieman parjattu herkku, joka mielletään roskaruuaksi. Haluan nostaa sen jalustalle, samaan tapaan kuin pizzalle ja burgerille on jo käynyt. Niistäkin on tullut hypetettyjä tuotteita, joita nautitaan tyylikkäissä ja hienoissa paikoissa. Haluan tuoda kebabin samalle viivalle.

Raumalla kasvanut kokki ihastui kebabiin jo nuoruudessaan.

– Kebab oli ainoa pikaruoka, jota Raumalla siihen aikaan sai. Viikonloppuisin menimme aina kavereiden kanssa syömään kebabia, Laurell muistelee.

Rakkaus ruokalajiin syveni Laurellin päästyä döner kebabin makuun Berliinissä. Parikymppisestä lähtien kokki on viettänyt ahkerasti kesiä suosikkikaupungissaan, ja kebab-ravintolat ovat olleet erottamaton osa reissuja.

– Oikein odotin aina, että pääsen Berliiniin dönerille! Siitä lähtien mieleeni jäi kytemään ajatus, että Suomeenkin pitäisi saada laadukas ja tyylikkäästi toteutettu kebab-ravintola.

Nyt visio on toteutunut, sillä Laurell avasi elokuussa Helsinkiin kebabiin erikoistuneen Holy Døner -ravintolan.

– Uskallan väittää, että se on Suomen tyylikkäin kebab-ravintola, kokki kehaisee.

Makuelämyksen voi loihtia myös kotona, ja löydät tästä jutusta Teemu Laurellin ohjeen kanakebabin kotiversioon. Mausteisella kanalla, tuoreilla yrteillä, hyvillä kastikkeilla ja raikkaalla kaalilla höystettty kanapita on kokin suosikkiannos myös hänen omassa ravintolassaan.

– Lidlin paistopisteen pita-leipä soveltuu kebab-annoksiin erinomaisesti, joko täytettynä tai sitten lisukkeena eli tarjoiltuna paahdettuna lihan, salaatin ja tsatsikin kanssa, Laurell vinkkaa.

Pieni kebab-sanasto

Kebab – yleisnimitys pikaruokana myydylle paahdetulle, mausteiselle lihalle. Kebabia – tai turkkilaisittain oikeinkirjoitettuna kebapia – on syöty Lähi-idän ja Keski-Aasian alueella jo ammoisista ajoista.

Döner kebab – döner viittaa kebabin turkkilaiseen valmistustapaan, jossa liha on nostettu pystyasentoon. Näin tippuva rasva ei valu hiilille ja käryä.

Shawarma – arabialainen nimitys samanlaiselle ruokalajille.

Rullakebab – litteän leipärullan sisään kääräisty kebab-annos.

Pitakebab – pitaleivän välissä tarjoiltu kebab-annos.

Gyros – kreikkalainen versio leipään kääritystä paahdetusta lihasta. Gyroksen täytteenä voidaan käyttää myös sianlihaa.

Vöner – vegaaninen versio döneristä.

Iskender-kebab – kenties kuuluisimmassa kebab-annoksessa lihan kanssa tarjotaan jugurttikastiketta, tomaattikastiketta ja leipää, ja kokonaisuus viimeistellään sulatetulla voilla.

Kebakko – mausteinen liha, joka tarjotaan vartaassa.