Näin autat jouluna – neljä keinoa, joilla voit pelastaa jonkun joulun

Joulu ei ole kaikille iloinen juhla, vaan voi aiheuttaa myös murhetta. Lidl osallistuu tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa Hyvä Joulumieli -keräykseen, jolla tuetaan kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden joulun viettoa. Listasimme tapoja, kuinka sinäkin voit auttaa jouluna.

19.11.2021 | teksti Ella Pesonen | kuva Getty Images

Yksinäisyys ja köyhyys varjostavat monien suomalaisten joulun viettoa. Varsinkin lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt Suomessa viime vuosina, ja koronakriisi on osaltaan vauhdittanut sitä.

Auttamalla voi tuoda toisen haastavaan elämäntilanteeseen helpotusta ja iloa edes joulun ajaksi. Siksi joulun alla järjestetään monia hyväntekeväisyyskeräyksiä.

Esimerkiksi Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) järjestävät vuosittain yhteistyössä Ylen kanssa Hyvä Joulumieli -keräyksen, jossa kerätään varoja vähävaraisten lapsiperheiden joulun viettoon.

Lidl on ollut mukana keräyksessä vuodesta 2013, ja osallistuu tänäkin vuonna lahjoittamalla 40 000 euroa.

Hyvä Joulumieli -keräyksen varoilla jaetaan apua tarvitseville lapsiperheille 70 euron lahjakortteja, jotka käyvät joulun alla maksuvälineenä ruokakaupoissa, kuten Lidleissä.


Auta ja levitä ympärillesi joulumieltä

Jokainen kädenojennus – pieni tai suuri, aineellinen tai aineeton – on jouluna tarpeen. Tässä neljä esimerkkiä, kuinka sinäkin voit auttaa.1. Osallistu joulukeräyksiin

  • Hyvä Joulumieli -keräykseen voivat osallistua sekä yritykset että yksityishenkilöt. Keräys käynnistyy virallisesti 19. marraskuuta, mutta lahjoituksia voi tehdä ympäri vuoden. Ohjeet lahjoittamiseen löydät osoitteesta https://hyvajoulumieli.fi/

  • Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksen varat jaetaan vähävaraisille lapsiperheille sekä muille vähävaraisille sekä syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille eri puolella Suomea. Varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina. Lisäksi varoja käytetään myös muun muassa leireihin sekä harrastus- ja kerhotoimintaan. Rahalahjoituksia voi tehdä 15.–23.12. kaduilta löytyviin Joulupatoihin sekä osoitteessa joulupata.fi.

  • Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräyksellä ehkäistään lasten ja nuorten syrjäytymistä Suomessa. Vähävaraisten perheiden lapsilla on heikommat mahdollisuudet harrastaa ja he kokevat usein muita lapsia useammin ahdistusta ja kiusaamista. Lahjoittaa voi osoitteessa pelastakaalapset.fi

  • Lidl Plus -sovelluksen joulukalenteri on yksi tapa, jolla voi tehdä hyvää ruokaostosten yhteydessä. Kun käyttää luukuista paljastuvia etukuponkeja, osallistuu samalla SPR:n Ystävätoiminnan tukemiseen. Jokainen lunastettu kuponki kerryttää pottia, jonka Lidl lahjoittaa ystävätoimintaan. Ystävätoiminta taistelee yksinäisyyttä vastaan.

2. Anna lapselle joululahja

Joulupuu-keräyksessä kerätään joululahjoja esimerkiksi lapsille, jotka ovat lastensuojelun piirissä, huostaan otettuna tai lastenkodissa.

Keräykseen voi osallistua ostamalla lahjan, paketoimalla sen ja tuomalla sen Joulupuu-keräyspisteeseen joulukuusen alle. Joulupuu-keräyksen verkkosivuilla osoitteessa joulupuu.org on listattuna lasten joululahjatoiveita. Verkkosivuilla voi tehdä myös halutessaan rahalahjoituksen.

3. Tee tavara- tai ruokalahjoitus

Hyväkuntoinen tavara tai vaate, jota ei itse enää tarvitse, voi olla toiselle mainio joululahja. Samoin ruokalahjoitukset, kuten ruokakassit, ovat tarpeellisia.

Jouluapua.fi-sivuston ja samannimisen Facebook-ryhmän kautta voi tehdä tavara- ja ruokalahjoituksia vähävaraisille lapsiperheille. Jouluapua.fi:n mukaan suosituimpia lahjatoiveita ovat jouluruoka, hygieniatuotteet ja villasukat.

Itsetehdyt jouluherkut tai kootut joulukorit ilahduttavat ja auttavat myös.

4. Tarjoa aineeton lahja

Aineettomat lahjat ja elämykset ovat myös arvokkaita. Esimerkiksi HelsinkiMission kautta voi ostaa aineettoman aikalahjan.

Aikalahja-kortilla ammattiauttaja tai vapaaehtoinen antaa aikaansa ja läsnäoloaan yksinäiselle. Esimerkiksi 20 eurolla saa lapsiperheelle tukihenkilön ja 15 eurolla nuorelle luotettavaa keskusteluapua tukihenkilön kanssa.

Myös omaa aikaa ja seuraa voi tarjota. Kutsu esimerkiksi lähipiirin lapsi mukaan elokuviin, tarjoudu yksinäiselle tuttavalle glögiseuraksi tai lähde seniorin kaveriksi joulukonserttiin. Tai tarjoudu lapsiperheelle joulupukiksi ilmaiseksi!