TikTokin julkkiskokki Mélanie Rezé: ”Laitan voita ja kermaa melkein kaikkeen”

Mélanie Rezé, 28, on tullut TikTokissa tutuksi jo 100 000 seuraajalle. Nuoret seuraajat ovat kertoneet, että Rezén positiivinen asenne ruokaan auttaa omaan ruoka-ahdistukseen. TikTokkaaja ei laske kaloreita. Tärkeintä ruoassa on maku.

19.11.2021 | teksti Elina Vironen | kuva Aku Korhonen

Mitä ovat tavaramerkkisi TikTokissa?

”Varmaankin iloisuuteni ja rennolla otteella kuvatut reseptivideot. Monet ovat sanoneet, että teen helposti lähestyttäviä reseptejä, joissa on kuitenkin jotain erikoista. Jos teen vaikka lohilaatikkoa, lorautan sekaan valkoviiniä ja laitan päälle gruyère-juustoa.

Sain idean tiktokkaamiseen vuosi sitten korona-aikana, kun kaikkea tekemistä oli vähemmän. En tee videoita siksi, että haluaisin olla somevaikuttaja, vaan siksi, että rakastan ruoanlaittoa ja kokkaan paljon muutenkin.

Koitan pitää kuvauksen mahdollisimman simppelinä, ettei se syö iloa ruoanlaitosta. Kuvaan videot kännykällä. Jotkut nauttivat ruokakuvauksesta, mutta minun intohimoni on ruoka. Videoita kuvatessa odotan, että pääsen syömään. Onneksi TikTokissa on aika matala julkaisukynnys.”

Mistä innostuksesi ruokaan kumpuaa?

”Varsinkin isäni on aina ollut kova laittamaan ruokaa. Hän on koulutukseltaan leipuri. Olen jo pienestä pitäen auttanut ruoanlaitossa; kuorinut perunoita ja tiskannut.

Isä on kotoisin Ranskasta. Perheeni ranskalaisuuden huomaa siinä, että meillä on aina syöty pitkän kaavan mukaan. Ruoanlaitto, pöydän kattaminen kauniiksi ja syöminen voivat viedä vaikka seitsemän tuntia. Suomalainen pappani sanoi, että sehän on toinen työpäivä ruokapöydässä!

Kouluun isä teki minulle erikoisempia eväitä, kuten vaikka hanhenmaksalla täytettyjä briosseja. Tavallisen kaakaon sijaan minulla oli suklaasta tehtyä kaakaota ranskalaiseen tyyliin.

Menin kokkikouluun 16-vuotiaana, ja silloin huomasin, että olin edellä muita peruskoulusta tulleita. Luokkakaverini eivät tienneet, kumpi pää parsasta pitää leikata pois.

Eniten opin työharjoitteluissa ja kesätöissä. Sanon aina seuraajillenikin, että tekemällä oppii. Jos ruoka ei onnistu, niin tiedät, mitä ei kannata tehdä, kun koitat reseptiä uudestaan.”

Mikä on parasta tiktokkaamisessa?

”Koen, että minulla on TikTokissa yhteisö. Uskon, että olen saanut paljon seuraajia, koska korona-aikana ihmiset tarvitsivat uusia ideoita ruoanlaittoon, kun oltiin kotona ja piti tehdä itse kaksi lämmintä ruokaa päivässä. Jotkut seuraajani ovat sanoneet, että katsovat kaupassa ’Mellun videoita ’ ja päättävät sitten, mitä syödään.

On ihana kuulla, että ruoasta tuli reseptilläni tosi hyvää. Minulle on tärkeää, että reseptini toimivat. Jos joku sanoo, että ruoka ei onnistunut, otan sen henkilökohtaisesti ja annan vinkkejä, miten ruoka kannattaa varmistaa ensi kerralla.

Olen tietoisesti valinnut, etten ota kantaa tai puhu negatiivisista asioista somessa. Haluan, että kanavalleni voi tulla nauttimaan hyvästä ruoasta.

Saan välillä nuorilta seuraajiltani yksityisviestejä, joissa he kertovat, että oma suhde ruokaan on vaikea. Kyse voi olla liiallisesta kaloreiden laskemisesta tai siitä, että on vaikea tietää, mitä uskaltaa syödä, jos haluaa syödä ekologisesti.

Ahdistus on kuulemma hellittänyt minun TikTok-videoitani katsellessa, ja he ovat uskaltaneet kokeilla erilaisia reseptejä.”

Kuvateksti

Melanie Rezén kolme suosituinta reseptiä TikTokissa:

Kalapuikot

"Monen lempiruoka. Tätä reseptiä on katsottu yli puoli miljoonaa kertaa. Tein kalapuikot lohesta ja paneroin pankojauhoissa."

Fetapasta

"Kun fetapasta trendasi somessa muutenkin, Radio Suomipopin juontaja Tuukka kokeili fetapastareseptiäni. Tämä toi selvästi näkyvyyttä."

Tomaattikeitto

"Tosi tykätty ja helppo resepti. Tätä reseptiä kokeili puolestaan Radio NRJ:n juontaja Veronica Verho."

Miten suhtaudut itse ruokaan?

”En ikinä mieti kaloreita enkä puhu tililläni kaloreista tai dieettiruoasta. Kanavalleni ei kannata tulla etsimään terveellisiä reseptejä, koska pääasia on ruoan maku. Olen huomannut videoitani katsoessa, että laitan voita ja kermaa melkein kaikkeen.

Kun aikanaan ajattelin aloittaa salilla käymisen, keskustelin personal trainerin kanssa ruokavaliosta. Hänen mielestään ruoka oli vain bensaa, josta saa tarvittavat ravintoaineet. Minulle ruoka on kuitenkin muutakin, esimerkiksi yhteisiä hetkiä ja makumuistoja lomamatkoilta. Salilla käynti päättyi siihen.

Hyvä ruoka ei vaadi välttämättä kermaa ja voita, vaan jokainen voi löytää oman tapan kokata herkkuruokaa. Kevyiden ruokien ei tarvitse olla mauttomia. Esimerkiksi kanafileen voi grillata ja maustaa hyvin – eihän mausteista tule kaloreita! Myös monet aasialaiset ruoat ovat kevyitä ja herkullisia.

Tykkään itse tasapainoisesta ruokavaliosta, en siitä, että kielletään itseltä kaikki ja välillä vedetään överit. Meillä ei ole koskaan ollut kotona karkkipäivää, joten en ole himoinnut karkkia koskaan sen ihmeemmin. Yksi suklaapala riittää minulle jälkiruoaksi.”

Mitä on aina kaapissa?

Hernekeitto

Olen sen verran suomalainen, että hernekeittopurkki pitää aina olla varalla, jos tulee myöhään kotiin lennolta.”

Valmistaikinat

”Suolaisten piirakoiden leivonnassa suosin valmista voi- ja lehtitaikinaa. Piparit olen aina leiponut valmistaikinasta, mutta niitä voisin kyllä koettaa tehdä alusta alkaen.”

Tomaattisäilykkeet

”Kaapistani löytyy aina tomaattimurskaa ja paseerattua tomaattia. Tomaattimurskasta, chilistä ja basilikasta voi valmistaa helposti pasta all' arrabbiatan tai spaghetti alla puttanescan, johon tarvitaan lisäksi anjovista ja kapriksia.”

Tonnikala

”Suosikkini lapsesta asti. Sopii kaikkeen: leivälle, täytettyihin tonnikalakananmuniin ja pastaan.”

Ranskalaiset etikkakurkut ja patee

”Näitä ostan aina Ranskasta. Tarjoaisin näitä vieraille vihreän salaatin, vinaigreten ja viinilasin kera.”

Miten suhtaudut vastuullisuuteen?

”On ollut ihanaa, että seuraajani ovat herättäneet minut miettimään entistä enemmän vastuullisuutta, kuten sitä, mitä kalaa valitsen. Pyrin myös aina valitsemaan kotimaisia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Minulla on paljon seuraajia, jotka ovat vegaaneja tai kasvissyöjiä. Se on herättänyt ajattelemaan, että ehkä voisin tehdä enemmän vegaanireseptejä. Meillä kotona on aina syöty lihapainotteisesti, joten olen tottunut syömään lihaa.

Sitä ei ole kuitenkaan pakko käyttää resepteissäni. Monet seuraajani korvaavat lihan esimerkiksi tofulla tai härkäpapu- tai kauravalmisteilla. Joku oli jakanut Instagramissa esimerkiksi vegaanisen version vodkapasta parmesaanikanalla -reseptistäni.

Itse tykkään tofusta, koska se ei yritä esittää mitään. Sen ei ole tarkoituskaan korvata lihan makua. Myös kaurapohjainen vaniljakastike on esimerkiksi tosi hyvää. Minulla on tällä osa-alueella kyllä vielä paljon tutustumista.”

Mistä saat inspiraatiota resepteihin?

"Saatan inspiroitua missä vain, vaikka kiinalaisen ravintolan buffetissa. Kaupassa käydessä saan ideoita sen mukaan, mitä tuotteita on myynnissä, olivatpa ne sitten satokauden vihanneksia tai lammasta.

Lidlissä tykkään siitä, että hevi-osastolta löytyy erikoisempiakin tuotteita, kuten omenapäärynää ja japanilaista munakoisoa, jota en ole nähnyt muualla myytävän. Eikä erikoisista tuotteista tarvitse maksaa lisää vaan hinta on aina edullinen.

Yksi isoin inspiraationlähde on matkustaminen. Perheellämme on asunto Nizzassa Ranskassa, ja käymme siellä tavallisesti useamman kerran vuodessa.

Ranskalaisista ruoista sipulikeitto ja burgundinpata ovat suosikkejani. Myös jälkiruoat, kuten ranskalaiset tuulihatut, jotka täytetään vaniljajäätelöllä ja joiden päälle valutetaan lämmintä suklaakastiketta, ovat herkullisia. Tai tarte au citron italialaisella marengilla. Ne reseptit olen tehnyt TikTokiin, mutta yleensä kokkaan enemmän suolaisia ruokia.

Thaimaa on toinen perheemme vakiolomakohteista, ja tykkään kovasti thaimaalaisesta ruoasta. Suosikkejani ovat kana cashewpähkinöillä sekä pad krapao.

Nautin paljon myös korealaisesta ja japanilaisesta ruoasta. Aasia on aina kiinnostanut minua. Nuorempana kuuntelin paljon japanilaista rokkia."

Mitä raaka-aineita rakastat Suomessa?

”Yksi suosikeistani on varmaan metvursti eli ’metukka ’. Ranskassa ei ole metvurstia, jota laitettaisiin leivän päälle, vaan leikkeleitä syödään haarukalla ja veitsellä.

Suomessa on hienoa se, että kun on pitkä talvi, ruokasesonkeja osataan arvostaa. Ei Ranskassa juhlisteta vaikkapa sienikauden alkamista samalla tavalla.

Metsämustikat ja hillat ovat ihan parhaita. Äitini on kotoisin pohjoisesta, joten olen nähnyt, miten lapissa tullaan ihan hillahulluiksi.

Myös riista ja erityisesti poronliha ovat meillä Suomessa hienoja raaka-aineita. Poronkäristykseen laitan aina olutta ja persiljaa."

Mikä ruoanlaitossa on parasta?

”Se yksinkertaisesti tekee minut onnelliseksi. Ruoanlaitto on meditatiivista, ja kun näkee kättensä työt, tulee hyvä fiilis.

Eniten nautin siitä, että saan tehdä ruokaa muille. Olen osakas perheemme leipomossa, jossa myös äitini ja siskoni ovat osaomistajia. Toimistomme sijaitsee lapsuudenkodissani Kirkkonummella. Kokkaan meille kolmelle joka päivä lounasta.

Asun yksin, ja kokkaan kyllä vain itsellenikin, mutta en pitkän kaavan mukaan. TikTok-videonikin kuvaan yleensä lapsuudenkodissani.

Välillä tilaan ruokaa Woltista. Kun minulta kysytään, että kelpaako minulle pikaruoka, niin vastaan, että olen aina tykännyt juustohampurilaisesta!”

Mélanie Rezé

  • 28-vuotias TikTok-kokki. Yli satatuhatta seuraajaa.

  • Koulutukseltaan ravintolakokki.

  • Töissä Reze Oy -perheleipomossa, josta myös omistaa osan. Vuonna 1988 perustettu leipomo valmistaa perinteisiä ranskalaisia artesaanileipiä. Tuotteita myydään useissa lähikaupoissa ja marketeissa Uudellamaalla.