Kolmen ruokalajin illallisia kokkaava Janiko: ”Hyvä ruoka ei ole kallista”

Jänistä, metsäsieniä ja oikeaa voita. Muun muassa tällaisista aineksista kokataan herkkuruokaa kulinaristi Janiko Kempin kotona. Ruokaintoilija kertoo, miten hyvää ruokaa voi tehdä kohtuuhintaan.

13.12.2021 | teksti Elina Vironen | kuva Kirsi-Marja Savola

Mistä innostuksesi ruoanlaittoon kumpuaa?

”Olen toiminut ruokatoimittajana ja harrastan reseptiikkaa. Minulle ja puolisolleni ruoka on rakas harrastus. Miksei nauttia asiasta, jota tekee joka päivä, eli tässä tapauksessa ruoasta ja syömisestä?

Rakastan erityisesti italialaista keittiötä. Olen matkustellut ruoan ja juoman perässä, ja lämpimiä ruokamuistoja on kertynyt paljon juuri Italiasta.

Perustin puolisoni kanssa Kotikulinaristit-Instagram-tilin, kun ystävät pyysivät meitä jakamaan reseptejä ja vinkkejä ruoanlaittoon.”

Mitä on mielestäsi hyvä ruoka?

”Laadukkaat raaka-aineet ovat tässä tärkeässä asemassa. Hyvä ruoka ei tarkoita hienostelua tai pientä näpertämistä, vaan useat viikon aterioista valmistuvat nopeasti ja pienellä vaivalla. Arkena suosimme esimerkiksi niin sanottuja 15 minuutin pastoja, joihin saa variaatiota todella helposti.”

Miten pitää kauppalasku kohtuullisen mausta tinkimättä?

”Hyvä ruoka ei tarkoita missään tapauksessa kallista ruokaa. Meille laatu tarkoittaa pitkälti kotimaista lähiruokaa, vaikka mukaan mahtuu myös hemmottelutuotteita, kuten juustoja maailmalta.

Tavallisesti ostosreissumme noudattavat sesonkeja. Esimerkiksi syksyllä mukaan tarttuu paljon kotimaisia juureksia, omenoita ja kalaa.

Käymme ajoittain itse kalassa, jolloin saamme varmasti tuoretta kalaa pelkkien kalastusvälineiden hinnalla. Syksyisin sienestämme. Saamme maalla asuvilta sukulaisiltamme heidän kasvattamiaan vihanneksia kesäisin ja syksyisin. Meillä on Suomessa erinomaisia tuotteita, joista saamme olla ylpeitä.

Jos lautaselle valitsee usein lihaa, nousevat kustannuksetkin. Me syömme liharuokia pääasiassa viikonloppuisin. Silloin on enemmän aikaa esimerkiksi hauduttaa lihaa padassa.

Innostuimme pari vuotta sitten juurileivonnasta. Valmistamme esimerkiksi ranskalaistyylistä maalaisleipää ja ruisleipää kotona. Näin saamme rapeakuorista ja tuoretta leipää pikkurahalla.”

Paljonko maksaa ruokaharrastajan ostoskori?

”Tavallisesti ostoskorimme hinta on noin 30 euroa. Tästä riittää ruokaa kahdelle noin kahdeksi tai kolmeksikin päiväksi, kun suunnittelee tulevien päivien ruoat etukäteen ja syö lounaaksi edeltävänä päivänä tehtyä ruokaa.

Suunnittelemme ostoksia etukäteen. Kun ei tee heräteostoksia, säästää yllättävän paljon rahaa.”

Mistä innostut Lidlin valikoimassa?

”Lidl tarjoaa todella paljon kotimaisia vaihtoehtoja, mutta myös erikoisuuksia ulkomailta. Jos esimerkiksi ankkaa on tarjolla, suuntaamme ostoksille.

Lisäksi Lidlin juustotiski tarjoaa nykyään erilaisia herkkuja, kuten lemppariamme gruyère-juustoa, hyvään hintaan.

Erilaiset maateemaviikot tuovat myös mukavaa vaihtelua. Teemaviikoilta mukaan tarttuu esimerkiksi hyvää oliiviöljyä, pastaa ja makeita herkkuja.”

Mitä kokkaatte arkena?

”Erilaiset pastat ovat ehdottomasti lempiruokaamme. Rankan työpäivän jälkeen on ihanaa vain valmistella kastike sillä aikaa, kun pasta kiehuu. Esimerkiksi syksyllä olemme yhdistäneet kermaiseen pastaan metsäsieniä tai kalaa.

Ilmojen kylmetessä myös lämpimät keitot ja sosekeitot ovat erinomaista lohturuokaa, josta jää tavallisesti syötävää vielä lounaalle.

Viikkoon mahtuu tavallisesti myös paahdettuja kasviksia tai kasvismuhennoksia, keitettyä ohraa sekä ajoittain mausteisia liharuokiakin, kuten karitsaa.

Yksi must-tuote, jota kaapissa pitää aina olla, on parmesanjuusto. Sitä on saatava pastan kanssa. Kannattaa panostaa hyvään parmesaniin. Pala säilyy todella pitkään jääkaapissa.”

Käytättekö eineksiä?

”Emme oikeastaan, jos mukaan ei lasketa joitakin säilöttyjä ruokia. Joskus hemmottelemme itseämme tapaslautasella, jonka voi rakentaa valmishyllyjen tuotteista.

Einekset ovat toki nopea vaihtoehto, mutta ne tulevat nopeasti melko kalliiksi. Lisäksi itse ruokaa valmistaessa tietää aina, mitä se pitää sisällään.”

Mikä on paras tapa nautiskella kotiruoasta?

”Ruoan asetteleminen kauniisti esille tai suoraan lautaselle tuo mukavasti luksusta arjen keskelle ja ravintolamaisen kokemuksen kotiin.

Perheen, puolison tai kaverin kanssa voi valmistaa yhdessä kolmen ruokalajin dinnerin. Kun siihen yhdistää hyvän juoman ja musiikin, saa mukavia muistoja, jotka säilyvät pitkään. Murehdi tiskeistä vasta myöhemmin.”


Kulinaristin keittiöoivallukset – 5 vinkkiä kotikokeille

1. Hanki kunnon välineet

”Minä ja puolisoni olemme panostaneet laadukkaaseen pannuun ja veitsiin. Ne tekevät ruoanlaitosta hetkessä mukavampaa.”

2. Parita ruoka ja juoma

”Parhaimmillaan juoma nostaa annoksen aivan uudelle tasolle. Meillä on pieni viinikaappi, jossa on muutama luottovalinta esimerkiksi punaiselle lihalle ja kalalle. Kannattaa kysyä Alkosta viini- tai olutvinkkejä ruoalle, jota aikoo valmistaa.

3. Mausta tuoreyrteillä

”Olen huomannut, että kun ainekset ovat kunnossa, jo pelkällä suolalla ja pippurilla pääsee pitkälle. Kannattaa käyttää myös tuoreyrttejä. Ne pysyvät pitkään hyvänä pienellä kastelulla. Kokeile lisätä yrttejä pannulle jo paistamisen aikana.”

4. Käytä voita

”Voi tuo ruskistuessaan ruokaan lisää makua. Sitä kannattaa käyttää maltillisina annoksina.”

5. Paahda kasvikset

Paahtaminen tuo kasviksiin enemmän makua. Paahdettuja kasviksia voi käyttää esimerkiksi keitoissa.”

Parempaa arkiruokaa - kokosimme kulinaristin ostoskorin

Maanantaille ehdotamme maukkaita poromiehen uuniperunoita, jotka valmistuvat vähällä vaivalla.

Tiistaina herkutellaan hienostuneella palsternakkarisotolla.

Keskiviikkona valmistetaan pikkuisen parempi kalakeitto, josta riittää torstaillekin. Fenkoli, kylmäsavulohi ja kuohukerma tekevät tuplalohikeitosta erityisen herkullisen.

Perjantaina virittäydytään viikonloppuun kuohkeilla blineillä, jotka ovat talven herkkuruokaa parhaimmillaan.

Kulinaristin ostokset viikoksi - herkkujen hinta alle 55 euroa

  • Uuniperunat 4-8 kpl, 2,29

  • Palsternakka 300 g, 0,86

  • Porkkana 2 kpl, 0,25

  • Peruna 5-6 kpl, 0,43

  • Punasipuli 1-2 kpl, 0,24

  • Salottisipuli 250 g, 1,15

  • Valkosipuli 1 kpl, 0,59

  • Sitruuna 1 kpl, 0,40

  • Purjo, 1 kpl, n. 1,10

  • Fenkoli 300g, 1,10 €

  • Timjami, 1 ruukku, 1,39

  • Tilli, 1 ruukku, 1,15

  • Hiiva 1 pkt, 0,18

  • Tuorejuusto, makuna yrtti 1 rs, 1,25

  • Täysmaito 1 l, 0,95

  • Kuohukerma, 2 prk, 1,58

  • Voi 1 pkt, 2,69

  • Raejuusto 1 rs, 1,09

  • Lovilio mascarpone 1 rs, 1,89

  • Smetana 1 prk, 1,89

  • Parmesaani 1 pkt, 5,29

  • Kananmunat 6 kpl kenno, 0,98

  • Pororouhe 1 pss (Myynnissä erä 16.12. alkaen), 5,39

  • Isokari kylmäsavulohisiivut, 150 g, 3,19

  • Isokari ASC ruodoton lohifileepala C-leikkuu, 400 g, 6,40

  • Kalaneuvos kirjolohen mäti 150 g 6,79

  • Hillosipuli 1 prk, 0,59

  • Risottoriisi 1 pkt, 1,89

  • Vehnäjauhot 1 pkt, 0,89

  • Kivennäisvesi, 1 pieni plo, 0,59

Yhteensä: 53,37